Majstrovstvá Slovenska dorastencov a dorasteniek Martin/2022

Majstrovstvá Slovenska dorastencov a dorasteniek Martin/2022

Majstrovstvá Slovenska dorastencov a dorasteniek v džude 2022

Judo Club AŠK Slávia Trnava zaznamenal tri tituly Majstra Slovenska

Na martinskom tatami sa uskutočnili boje o titul Majstra Slovenska vo vekových kategóriách dorastencov a dorasteniek. Súčasťou tohto turnaja bolo aj druhé kolo Národnej ligy dorastencov a dorasteniek. O majstrovské tituly bojovalo 160 pretekárov a džudisti Judo Clubu AŠK Slávia Trnava si vybojovali pod vedením trénerky Ivany Komlóšiovej a trénera Ivana Hrnčiara celkovo šesť kovov. Pretekári sa môžu popýšiť troma titulmi majstra Slovenska 2022, jednou vicemajsterkou a dvoma bronzovými medailami.

Dekan, Odkladal a Scheffel Majstri Slovenska 2022

Titul Majster Slovenska si odniesli Roman Dekan a Oliver Scheffel, obaja žiaci Strednej športovej školy J. Herdu v Trnave, a to v dorasteneckej kategórii do 60 kg a do 81 kg. Majstrovský titul získal aj Juraj Odkladal vo váhovej kategórii do 66 kg. Pre Olivera Scheffela je titul Majstra Slovenska premiérou. Odkladal obhájil zlato zo starších žiakov a ukoristil si svoj prvý titul už aj v dorasteneckej kategórii. 

Dekanova cesta za zlatom

Dekan porazil v prvom kole pretekára z Lučenca na ippon. V semifinále sa stretli dvaja pretekári z Judo Clubu AŠK Slávia Trnava Dekan a Brisuda.  Za kratší koniec tentoraz ťahal Brisuda, a mohol tak pomýšľať už len na bronzový kov. Dekana čakal vo finále Rajko Masláč z Judo klubu STU Slávia Bratislava. Zápas bol napínavý do konca riadneho hracieho času, nakoľko pretekári sa veľmi dobre poznajú zo spoločných tréningov. Dekan skúšal svoje osobné techniky, a hodil súpera na wazari. Tento náskok si udržal do konca zápasu, čím spečatil titul Majstra Slovenska. V tej istej hmotnostnej kategórii si bronzový kov vybojoval Samuel Brisuda, keď v boji o bronzovú medailu ukázal pekne prevedenú techniku škrtenia a jeho súper nemal najmenšiu šancu utiecť.

Scheffelov prvý titul Majstra Slovenska

V prvom kole Scheffel hádzal Petriča na ippon. V druhom kole, ktoré bolo zároveň semifinálovým bojom, vyhral taktiež na ippon nad pretekárom z Bratislavy. Súpera Pechu hodil  na goši-wazu. Vo finále si Scheffel počkal na chybu súpera Mittera a hádzal dvakrát na svoju osobnú techniku. Týmto si zabezpečil svoj prvý vybojovaný titulu Majstra Slovenska v dorasteneckej kategórii. V tej istej váhovej kategórii obsadil Trnavčan Michal Urban bodované siedme miesto.

Prekvapenie v podaní Odkladala

K jeho výkonom sa vyjadrila trénerka Komlóšiová: ,,Juraj, hoci je ešte len prvým rokom dorastenec, súperov prekvapil svojou rýchlosťou a technickou kvalitou v boji v postoji, ale aj plynulými prechodmi na zemi. Jeho výkon gradoval od zápasu k zápasu a poradil si aj so staršími a skúsenejšími pretekármi. V prvom kole hádzal na ippon pretekára zo Žiliny, v druhom zápase si poradil s Kubicom zo ZŤS Martin. V semifinále sa stretol s Maderom z Bardejova a rovnako odchádzal víťazne, čím postúpil do finále. Vo finálovom zápase ho čakal o dva roky skúsenejší džudista Dovičič z Dukly Banská Bystrica. V riadnom hracom čase žiaden pretekár nerozhodol a muselo sa predlžovať do nadstaveného času. Odkladal so svojou rýchlosťou prekvapil súpera na kouči-maki-komi a hádzal na ippon, čo mu zabezpečilo prvý majstrovský titul v dorasteneckej kategórii." ukončila trénerka Komlóšiová. 

Titul vicemajsterky pre Drdákovú a bronz pre Horvátha

Veľmi málo chýbalo k titulu Martine Drdákovej, ktorá si pripísala na svoj účet titul vicemajsterky Slovenska. V prvom zápase porazila Hamborovú, v druhom kole vracala prehru Sabadkovej z Dubnice, no vo finále nestačila na Zelenákovú z Bratislavy. Napriek tomu ukázala Drdáková veľkú bojovnosť vo všetkých zápasoch. Horváth zaváhal v prvom kole s pretekárom z Michaloviec v poslednej minúte zápasu, ale zmobilizoval všetky svoje sily a v opravných bojoch už nič nenechal na náhodu. Vyznamenal sa v bojoch na zemi, keď ukázal svojim súperom techniky škrtenia, ktorými ukončoval zápasy na ippon. Po svojom účinkovaní vystúpil na bronzovú priečku.

Trénerka Komlóšiová sa na záver vyjadrila pozitívne: ,,Vyslovujem veľkú spokojnosť s výkonmi našich pretekárov. Máme radosť zo všetkých zápasov, a tiež si vážime každú vybojovanú medailu o to viac, keď sme vybojovali až tri tituly Majstra Slovenska 2022 pre Judo Club AŠK Slávia Trnava. Naša sezóna naďalej pokračuje. Najbližšie nás čaká Medzinárodný turnaj v Budapešti, ale aj štart na prestížnom turnaji Európskeho pohára so špičkou dorastencov Rumunskej Bucharesti.“

Fotogaléria