Majstrovstvá Slovenska dorastencov a dorasteniek Poprad/2024

Majstrovstvá Slovenska dorastencov a dorasteniek Poprad/2024

Judo Club AŠK Slávia Trnava má dvoch majstrov Slovenska v dorasteneckej kategórii

Na popradskej tatami sa uskutočnili boje o titul Majstra Slovenska vo vekových kategóriách dorastencov a dorasteniek. O majstrovské tituly bojovalo 180 pretekárov a džudisti Judo Clubu AŠK Slávia Trnava si vybojovali pod vedením trénerky Ivany Komlóšiovej a trénerov Ivana Hrnčiara a Jozefa Svátka celkovo desať kovov. Pretekári sa môžu popýšiť s dvoma titulmi majstra Slovenska 2024, s piatimi vicemajstrami, troma bronzovými medailami a dvoma bodovanými piatymi miestami. V celkovom hodnotení klubov si pretekári Judo Club AŠK Slávia Trnava vybojovali tretie miesto.

Majstri Slovenska 2024

Titul Majster Slovenska si vybojovali dorastenci Samuel Brisuda do 66 kg a Jozef Svátek do 90 kg. Brisuda mal v kategórii 18 protivníkov a absolvoval štyri súboje. V prvom kole zdolal pretekára z JK Trnava. V druhom zápase vyhral nad Lazarom z Martina. V semifinále vybojoval víťazstvo nad Majeríkom z Dukla Banská Bystrica. Aj finálový zápas dopadol úspešne pre Brisudu nad džudistom z Martina a tým si zabezpečil zlatú medailu. Svátek v kategórii do 90 kg v prvom zápase hádzal krásne predvedenú techniku oučigari na ippon. Vo finálovom zápase sa stretol so svojim klubovým sparing partnerom Danielom Hečkom. Zápas skončil v prospech Svátka a odnášal si titul majstra Slovenska. Hečko sa stal v tejto kategórii vicemajstrom Slovenska a vybojoval pre Judo Club AŠK Slávia Trnava ďalšiu striebornú medailu.

Titul vicemajstra Slovenska

Titul vicemajstra Slovenska si vybojovali: Teresa Matejková do 44 kg, Martina Drdáková do 63 kg, Andrej Dekan do 55 kg, Dominik Blaško do 73 kg a Daniel Hečko do 90 kg. Trénerka Komlóšiová pochválila výkony a nasadenie všetkých svojich pretekárov a poznamenala, že ukázali vyrovnané a kvalitné výkony počas celého dňa. Drdáková ukázala pekné prechody z boja v postoji do boja na zemi. Matejková očarila krásnou osobnou technikou uchi-mata, ktorú hádzala na ippon. Blaško a Dekan prekvapili svojich súperov s osobnými technikami.  

Bronzové kovy

Bronzové medaily si vybojovala trojica pretekárov: Matúš Chrvala do 45 kg, Filip Brisuda do 55 kg a Denys Pushkarov do 81 kg. K ich výkonom sa vyjadrila trénerka Komlóšiová: ,,Chrvala, hoci je ešte len starší žiak, súperov prekvapil svojou rýchlosťou a technickou kvalitou v boji v postoji, ale aj plynulými prechodmi na zemi. Jeho výkon gradoval od zápasu k zápasu. Matúš si ukoristil svoju prvú medailu v dorasteneckej kategórii, keďže jeho štart bol pre neho premiérou. Brisuda síce zaváhal v semifinálovom zápase nad Lacikom z JK Pezinok, ale vo všetkých zápasoch ukázal svoj potenciál do budúcna. Pushkarov v prvom zápase porazil pretekára z Vrútok na ippon, keď hádzal techniku nôh. V druhom zápase sa stretol s džudistom zo Sokol Bratislava a rovnako odchádzal víťazne, čím postúpil do ďalšieho boja. V postupe do semifinálového zápasu ho prekvapil Hajnecký z Martina na svoju osobnú techniku seoinage tým Pushkarov prišiel o šancu získať titul majstra Slovenska. V boji o bronz už nenechal nič na náhodu a odchádzal z tatami víťazne, čím si vybojoval bronzovú medailu.

Zbierali sa aj skúsenosti

Na medaile síce nedosiahla dvojica našich pretekárov: Oliver Šlahor do 50 kg (ešte len starší žiak) a Tsatsral Enksukh do 48 kg, ale tiež si pripísali na svoje konto dôležité víťazstvá a obsadili bodované piate miesta.

Trénerka Komlóšiová sa na záver vyjadrila: ,,Máme radosť zo všetkých úspešných zápasov, a tiež si vážime každú vybojovanú medailu. Naša sezóna naďalej pokračuje a predstavíme sa aj na majstrovstvách Slovenska mladších a starších žiakov v Leviciach. Budú sa konať začiatkom júna, kde tiež pomýšľame na medailové ambície. Skúsených dorastencov čaká Európsky pohár v Bielsko Biala. Mladšia generácia odcestuje na medzinárodný turnaj a sústredenie do Mariboru“.

Fotogaléria