Majstrovstvá Slovenska ml. a st. žiakov Poprad/2023

Majstrovstvá Slovenska ml. a st. žiakov Poprad/2023

Judo Club AŠK Slávia Trnava zaznamenal tri tituly Majstra Slovenska

Na tatami v Poprade sa uskutočnili boje o titul Majstra Slovenska 2023 vo vekových kategóriách mladší a starší žiaci a žiačky. O majstrovské tituly bojovalo takmer 273 pretekárov a džudisti z Judo Clubu AŠK Slávia Trnava si vybojovali pod vedením Ivany Komlóšiovej, Ivana Hrnčiara a Jozefa Svátka celkovo jedenásť cenných kovov, z toho trikrát titul Majstra Slovenska 2023. Naši pretekári sa môžu popýšiť aj štyrmi titulmi vicemajstra a troma bronzovými medailami. Po tejto úspešnej bilancii sa Trnavčania umiestnili na úspešnom treťom mieste spomedzi 43 prihlásených klubov v hodnotení družstiev z celého Slovenska.    

Majstri Slovenska 2023

Titul Majsterky Slovenska 2023 si obhájila v starších žiačkach Vivien Vadovičová do 48 kg. Svojim nasadením a bojovnosťou rozšírila zbierku majstrovských titulov pre Judo Club AŠK Slávia Trnava aj mladšia žiačka Nina Marečková v kategórii do 57 kg, ktorá si tiež vybojovala titul Majsterky Slovenska.  V starších žiakoch získali majstrovský titul Matej Rajnic do 42 kg a vystúpil na najvyššiu priečku.  

Cesta za zlatými medailami

Favoritka svojej váhovej kategórie  Vivien Vadovičová svoje súperky potrápila svojimi osobnými technikami morote-seoi-nage, tomoe-nage a tiež v boji na zemi, kde ukázala pekne predvedené techniky páky. Súperkám tak nedala najmenšiu šancu zvíťaziť. Po svojom účinkovaní sa mohla tešiť zo svojho obhájeného už štvrtého titulu Majsterky Slovenska. Jeden si ukoristila už v mladších žiačkach, dva pridala v starších žiačkach a neušiel jej tento rok ani premiérový už v dorasteneckej kategórii.  Obhájený titul z minulého roka vybojovala aj mladšia žiačka Nina Marečková, ktorá absolvovala tri ťažké súboje. V zápasoch ukázala svoje osobné techniky a hádzala súperky na ippon, čo jej zabezpečilo už druhý majstrovský titul v jej zbierke medailí. Trénerka Komlóšiová pochválila aj výkon Mateja Rajnica, ktorý sa od turnaja k turnaju zlepšoval počas celej sezóny. ,,Maťo sa presadil osobnými technikami a ukázal svoju silu aj v boji na zemi. Finálový duel proti Pirochovi z Košíc bol napínavý, lebo sa pretekári veľmi dobre poznali. Maťo s týmto pretekárom už o jeden titul prišiel na posledných Majstrovstvách Slovenska." Trnavčan počas zápasu dodržiaval všetky taktické pokyny svojho trénera a trpezlivo čakal na chybu svojho súpera. Spomínaná chyba súpera prišla až v nadstavenom čase zápasu, keď sa náš reprezentant presadil v technike a svojho protivníka hádzal na wazari, čo mu prinieslo vytúženú zlatú medailu."

Vicemajstri Slovenska 2023

Titul vicemajstra Slovenska si vybojovali v mladších žiakoch Michal Rajnic do 34 kg Oliver Šlahor do 46 kg. V starších žiačkach Teresa Matejková do 44 kg a v starších žiakoch Jozef Svátek ml. v kategórii + 81 kg. Michal Rajnic v prvom zápase porazil pretekára z Rožňavy na ippon. V semifinále predviedol svoju osobnú techniku, ktorú ukončil v držaní na zemi a postupoval do finále. Vo finálovom zápase nestačil nad Markovičom z Pezinka. Napriek tomu ukázal veľkú bojovnosť vo všetkých zápasoch a druhým miestom si vylepšil pozíciu z minuloročných MSR žiakov o jednu priečku. Oliver Šlahor štartoval vo váhovej  kategórii, kde bojovalo celkovo 18 pretekárov a pripísal si štyri víťazstvá a jednu prehru, čo je skvelý výkon.  Pripísal si víťazstvá nad džudistami z Banskej Bystrice, Lučenca, Rimavskej Soboty a domáceho Popradu. Vo finále zaváhal proti pretekárovi z Martina na páku. Napriek všetkému trénerka Komlóšiová oceňuje Oliverovú bojovnosť a dravosť po víťazstve. V starších žiačkach ušlo víťazstvo Terese Matejkovej tesným výsledkom. Prvé kolo porazila pretekárku z Lučenca. Vo finále nastúpila proti Vrbovskej. Celý zápas bola naša pretekárka aktívna, držala zápas pod kontrolou a muselo sa predlžovať do nadstaveného času. Tu prišlo k smolnému momentu, kedy sa dostala do držania na zemi, z ktorého sa jej už nepodarilo utiecť. Týmto skvelým výkonom obsadila druhé miesto a stala sa vicemajsterkou Slovenska 2023. V starších žiakoch vystúpil na druhú pozíciu aj Jozef Svátek ml., ktorý absolvoval štyri zápasy a tri sa mu podarilo vyhrať na osobné techniky, ktoré ukončil v držaní na zemi na ippon. Týmto druhým miestom si vylepšil pozíciu z minuloročných MSR žiakov o jednu priečku. V tej istej hmotnostnej kategórii obsadil Daniel Hečko štvrtú pozíciu.

Štyri bronzové kovy

V mladších žiakoch sa umiestnil na bronzovej priečke Matúš Chrvala do 38 kg, v starších žiakoch a žiačkach Lea Boltvanová do 52 kg, Tsatsral Enkhsukh do 44 kg a Andrej Dekan do 46 kg. ,,Všetci štyria sú šikovní a snaživí pretekáriV zápasoch ukázali veľkú bojovnosť a túžbu po víťazstve, ktoré sa pretavili do bronzových medailí, čo ma nesmierne potešilo.  Pevne verím, že na budúci rok popracujeme ešte viac a budeme sa spoločne tešiť aj z titulov Majstra Slovenska" trénerka Komlóšiová nešetrila chválou nad svojimi pretekármi.

Cenné skúsenosti z bojov o medaile si odniesli aj pretekári: Jakub Sýkora, Šimon Hanzlíček Jakub Sýkora, Matej Huščava, všetci pretekári obsadili bodované 5. miesto. Tomáš Solčanský, Michal Janíček, Radovan Litvák, Andrej Bleho a Ryan Kolárik obsadili 7. miesto.

Trénerka Komlóšiová sa na záver vyjadrila pozitívne: ,,My tréneri vyslovujeme veľkú spokojnosť s výkonmi našich pretekárov. Máme radosť zo všetkých titulov Majstra Slovenska 2023 a tiež si vážime každú vybojovanú medailu. Naša svedomitá príprava a cieľavedomosť pretekárov počas celej sezóny priniesla veľký úspech nielen individuálne pretekárom, ale aj celému klubu. Náš klub si vybojoval tretiu priečku spomedzi všetkých slovenských klubov. Naša sezóna žiakov sa pomaličky končí. Ešte nás čaká posledné sústredenie v Poreči, kde sa za odmenu za snaženie naši vybraní pretekári stretnú s významnými osobnosťami a olympionikmi v džude, ktorí budú priamo viesť ich tréningový proces. Mladšie ročníky sa zamerajú na páskovanie na vyššie kyu a cez leto nás čaká náročná príprava na ďalšiu sezónu.“

Fotogaléria