Majstrovstvá Slovenska žiakov a žiačok Levice/2024

Majstrovstvá Slovenska žiakov a žiačok Levice/2024

Judo Club AŠK Slávia Trnava zaznamenal tri tituly Majstra Slovenska

Na tatami v Leviciach sa uskutočnili boje o titul Majstra Slovenska 2024 vo vekových kategóriách mladší a starší žiaci a žiačky. O majstrovské tituly bojovalo 300 pretekárov a džudisti z Judo Clubu AŠK Slávia Trnava si vybojovali pod vedením Ivany Komlóšiovej a Ivana Hrnčiara celkovo deväť cenných kovov, z toho trikrát titul majstra Slovenska 2024. Naši pretekári sa môžu popýšiť aj s tromi titulmi vicemajstra a troma bronzovými medailami. Po tejto úspešnej bilancii sa Trnavčania umiestnili na úspešnom treťom mieste spomedzi 41 prihlásených klubov v hodnotení družstiev z celého Slovenska.    

Majstri Slovenska 2024

Titul Majstra Slovenska 2024 si vybojovali a vystúpili na najvyššiu priečku v mladších žiakoch  Adam Homola do 46 kg a Stanislav Študenc do 60 kg. Svojim nasadením a bojovnosťou zbierku majstrovských titulov pre Judo Club AŠK Slávia Trnava rozšíril aj starší žiak Matúš Chrvala v kategórii do 46 kg, ktorý si tiež vybojoval titul Majstra Slovenska. 

Cesta za zlatými medailami

Adam Homola štartoval v kategórii do 46 kg a absolvoval tri súboje. Prvé kolo mu doprial žreb  voľný zápas a preto čakal na svojho súpera. V druhom zápase zdolal na krásne prevedenú techniku nôh pretekára z STU Bratislava, ktorého hádzal na ippon. V treťom zápase, ktoré bolo zároveň semifinálové kolo si poradil s pretekárom z Dukly Banská Bystrica. Síce náš džudista prehrával od úvodu zápasu na wazari, ale zabojoval a svojou snahou dokázal zvrátiť stav, kedy hádzal svojho súpera na ippon.  Vo finálovom zápase sa stretol s pretekárom z JC Pezinok. Bilancia vzájomných vyhratých zápasov bola na strane súpera. Trnavčan ale prekvapil svojho protivníka už v úvode zápasu, keď hádzal kontra techniku na ippon. Pre Homolu to je prvý vybojovaný titul Majstra Slovenska.

Podobný scenár bol aj v zápasoch Stanislava Študenca, ktorý štartoval v kategórii do 60 kg. Prvé kolo mu taktiež doprial žreb voľný zápas a tiež čakal na svojho protivníka. V druhom zápase ukončil ipponovým hodom proti pretekárovi z Junioru Lučenec. V semifinálovom zápase zdolal pretekára z Prievidze. Finálový zápas bol napínavý do konca riadneho hracieho času. Študenc hádzal súpera na wazari a tento náskok si udržal do konca zápasu, čo mu zabezpečilo vytúženú zlatú medailu a taktiež získal pre seba a pre Judo Club AŠK Slávia Trnava ďalší titul majstra Slovenska.

Trénerka Komlóšiová pochválila aj výkon Matúša Chrvalu, ktorý štartoval vo váhovej kategórii do 46 kg. ,,Matúš sa od turnaja k turnaju zlepšoval počas celej sezóny. Okrem toho, že sa presadil striebornou medailou aj na medzinárodnom turnaji v Maribore, kde bola veľká konkurencia, vygradoval svoju formu aj na majstrovstvách Slovenska.  V zápasoch sa presadil osobnými technikami a ukázal svoju silu aj v boji na zemi. Počas zápasov dodržiaval všetky taktické pokyny svojho trénera. Trpezlivo a aktívne čakal na chybu svojich súperov. Aj vo finálovom zápase nad pretekárom z Dukly Banská Bystrica spomínaná chyba súpera prišla. V nadstavenom čase zápasu sa náš džudista presadil v technike a svojho protivníka hádzal na ippon, čo mu prinieslo vytúženú zlatú medailu a prvý titul majstra Slovenska."

Vicemajstri Slovenska 2024

Titul vicemajsterky Slovenska si vybojovala v starších žiačkach Nina Marečková do 57 kg. V starších žiakoch sa presadili a stali sa vicemajstri Slovenska Šimon Hanzlíček do 42 kg Matúš Húščava do 81 kg.

Nina Marečková v prvom zápase porazila pretekárku z Vranova nad Topľou na páku, kde sa jej súperka  musela vzdať. V semifinále predviedla svoju osobnú techniku, ktorú ukončil v držaní na zemi a postupovala do finále. Vo finálovom zápase nestačila nad pretekárkou z STU Bratislava. Po celodňovom účinkovaní si vybojovala titul vicemajsterky Slovenska. Šimon Hanzlíček štartoval vo váhovej  kategórii do 42 kg. Pripísal si víťazstvá nad džudistami z Lučenca a Zvolena. Vo finále zaváhal proti pretekárovi z Dukly Banská Bystrica. Matúš Húščava sa prezentoval vo váhe do 81 kg. Poradil si s pretekárom z Mladosť Žilina, ale nestačil vo veľmi tesnom súboji nad Kollárom z STU Bratislava.

Tri  bronzové kovy

V starších žiakoch sa umiestnil na bronzovej priečke Michal Rajnic do 38 kg, Tomáš Solčanský do 42 kg a Oliver Šlahor do 50 kg. ,,Všetci traja sú šikovní a snaživí pretekáriV zápasoch ukázali veľkú bojovnosť a túžbu po víťazstve, ktoré sa pretavili do bronzových medailí, čo ma nesmierne potešilo.  Pevne verím, že na budúci rok popracujeme ešte viac a budeme sa spoločne tešiť aj z titulov Majstra Slovenska" trénerka Komlóšiová nešetrila chválou nad svojimi pretekármi.

Cenné skúsenosti z bojov o medaile si odniesli aj pretekári: Jakub Sýkora, Alan Málik, Lukáš Nemček, všetci pretekári obsadili bodované 5. miesto. Michal Helmeš, Darius Husák, Dominik Polakovič obsadili 7. miesto.

Trénerka Komlóšiová sa na záver vyjadrila pozitívne: ,,My tréneri vyslovujeme veľkú spokojnosť s výkonmi našich pretekárov. Máme radosť zo všetkých titulov Majstra Slovenska 2024 a tiež si vážime každú vybojovanú medailu. Naša svedomitá príprava a cieľavedomosť pretekárov počas celej sezóny priniesla veľký úspech nielen individuálne pretekárom, ale aj celému klubu. Náš klub si vybojoval tretiu priečku spomedzi všetkých slovenských klubov. Naša sezóna žiakov sa pomaličky končí. Ešte nás čaká posledné sústredenie v Poreči, kde sa za odmenu za snaženie naši vybraní pretekári stretnú s významnými osobnosťami a olympionikmi v džude, ktorí budú priamo viesť ich tréningový proces. Mladšie ročníky sa zamerajú na páskovanie na vyššie kyu a cez leto nás čaká náročná príprava na ďalšiu sezónu.“

Fotogaléria