MT a VT Koroška open SLO/2021

MT a VT Koroška open SLO/2021

Dekan dvakrát bronzový na prestížnom medzinárodnom turnaji v Slovinsku

Víkendový Medzinárodný turnaj džuda v slovinskej Koroške hostil až 500 pretekárov z 50 klubov z 18 krajín a boje o medaily prebehli na štyroch tatami. Účastníci mali možnosť konfrontovať sa aj s pretekármi a reprezentantmi štátov: Kazachstan, Srbsko, Holandsko, Moldavsko a Luxembursko. V silnej konkurencii si zmerali sily aj džudisti z Judo Clubu AŠK Slávia Trnava pod vedením Ivany Komlóšiovej.

Roman Dekan si vybojoval dvakrát bronzový kov v dorasteneckej kategórii a v kategórii MU 16. Radovan Horváth skončil v dorasteneckej kategórii na bodovanom piatom mieste, Juraj Odkladal v kategórii MU 16 taktiež na bodovanom piatom mieste a Samuel Miklovič obsadil v MU 16 siedmu priečku. Komlóšiová sa hneď v úvode vyjadrila: ,,Získať medailu na takom prestížnom a veľmi dobre obsadenom turnaji je pre náš klub skutočne pozitívny výsledok. Každým vyhraným zápasom naši mladí pretekári ukazujú svoje kvality, čo nás trénerov veľmi teší. Zápasiť so svetovou špičkou a konfrontovať sa s takými pretekármi môžeme len raz za čas a som rada, že sme sa presadili.“

Dekan štartoval vo váhovej kategórii do 55 kg a za dva dni absolvoval až osem ťažkých zápasov. Prvý turnajový deň štartoval v dorasteneckej konkurencii, kde si chcel porovnať sily aj so skúsenejšími pretekármi. V prvom zápase hodil reprezentanta z Rakúska na ippon. Osudným sa mu stal semifinálový boj s pretekárom z Kazachstanu, kde Dekan zaváhal a súper ho hodil na kontra techniku. V boji o bronz sa náš pretekár presadil opäť proti  džudistovi z Rakúska, keď už na začiatku zápasu hádzal na wazari a neskôr ukončil predčasne duel na svoju osobnú techniku taio-toši na ippon. Celodenným účinkovaním si vybojoval krásne tretie miesto a odniesol si bronzovú medailu.

Druhý deň štartoval Dekan vo vekovej kategórii MU 16, kde štartovalo 30 pretekárov a absolvoval päť zápasov. Svoje ambície na prvé miesto mu prekazil opäť džudista z Kazachstanu už v prvom kole. Napínavý duel trval až pätnásť minút, čo prevyšuje štvornásobok času jedného klasického zápasu. Rozhodlo sa až v nadstavenom čase, kde chcel Dekan prekvapiť súpera, no ten ho pretočil na kontra techniku a bolo mu udelené tesné wazari. V opravných bojoch už ani raz nezaváhal. V zápase s domácim pretekárom zo Slovinska ukázal techniku nôh a hodil súpera na ippon. V treťom a štvrtom duely vyhral nad reprezentantmi z Rakúska v boji na zemi a hodenou technikou soei-nage. Komlóšiová sa k Dekanovemu ďalšiemu duelu o bronz vyjadrila: ,,Pri tomto zápase sme si uvedomovali, že si nemôžeme dovoliť žiadnu chybu. Akékoľvek zaváhanie s Loeberom z Holandska, by Romana mohlo stáť bronz. Veľmi dôležitá bola taktika a počas zápasu sme boli trpezliví a pozorní. Rozhodlo sa až v nadstavenom  čase, kde si počkal na chybu súpera a hodil holandského džudistu na wazari." Dekan si tak ukoristil druhú cennú medailu, druhý bronz za dva dni.

Pekne zabojoval aj Juraj Odkladal vo váhovej kategórii do 60 kg, ktorý absolvoval šesť ťažkých zápasov. ,,Juraj dokázal poraziť pretekárov z Rakúska, Srbska a Slovinska. Veľmi málo mu chýbalo k bronzovej medaile, keď proti domácemu džudistovi zaváhal v boji na zemi a súper ho upáčil. Musím ho pochváliť za jeho celodenné pôsobenie, bojovnosť na žinenke a repertoár techník, ktorými ohrozoval a hádzal súperov. Piate miesto spomedzi 32 pretekárov vo váhovej kategórii hodnotím veľmi pozitívne." poznamenala trénerka Komlóšiová.         

Radovan Horváth v kategórii do 50 kg v dorasteneckej vekovej skupine obsadil bodované piate miesto. Predviedol napínavé boje a nič súperom nedaroval. Opäť ukázal silu v boji na zemi, kde nenechal pretekárovi z Holandska žiadnu šancu. Samuel Miklovič v kategórii do 66 kg v MU 16 po dvoch vyhratých zápasoch nad srbským a rakúskym pretekárom a dvoch prehratých zápasoch si odnášal cenné skúsenosti a bodované siedme miesto.

Fotogaléria