MT Brno Cup/CZE 2018

MT Brno Cup/CZE 2018

Džudista Dekan bodoval tretím miestom na Medzinárodnom turnaji v Brne

Víkendový Medzinárodný turnaj džuda v Brne hostil 1156 pretekárov zo 158 klubov. V silnej konkurencii si zmerali sily aj džudisti z AŠK Slávia Trnava. Úspešný štart v novej sezóne, pod vedením Ivany Komlóšiovej a Ivana Hrnčiara, zahájil cenným kovom v kategórií mladší žiaci do 34 kg Roman Dekan. Starší žiak Timotej Antal v kategórií do 55 kg a dorastenka Vanessa Matláková  do 70 kg obsadili bodovacie piate miesto. 

Cesta za bronzovou medailou

Dekan štartoval vo váhe, kde bojovalo celkovo 34 pretekárov. Absolvoval až šesť duelov. Po jeho bilancii päť výhier a jedna prehra vystúpil na bronzovú pozíciu. V prvom zápase sa stretol s českým reprezentantom Vojtekom. Dekan po hodenej technike na wazari zvíťazil a tak sa postúpil do druhého kola, kde ho tiež čakal pretekár z domáceho prostredia. Dekan v ňom predviedol osobnú techniku uchimata už v prvých piatich sekundách a hádzal na ippon. V treťom zápase ho čakal poľský pretekár. Napínavý duel trval nerozhodne až do nadstaveného času, kde rozhodcovia priradili pomocný bod za aktivitu Poliakovi a tým sa Dekan dostal do opravných bojov o bronz. V štvrtom zápase ukázal náš pretekár veľmi dobre prevedený kontra hmat a hádzal na ippon. V postupe o bronz čelil maďarskému reprezentantovi, ktorého hádzal opäť na kontra hmat a s technikou nôh ukončil zápas na ippon. V boji o bronz bol náš pretekár aktívnejší a v nadstavenom čase vyhral na shido. Trénerka Komlóšiová zhodnotila Dekanov výkon kladne: ,, Roman vkročil do novej sezóny veľmi dobre. Bronz z takéhoto prestížneho turnaja je pozitívny výsledok. Uvedomujeme si aj chyby, na ktorých ešte musíme popracovať.“ Dekan momentálne kraľuje celému slovenskému rebríčku vekovej kategórií mladších žiakov a apeluje na ocenenie ,,Najlepší džudista roka 2018“.

Na tatami zabojoval aj starší žiak Timotej Antal v kategórií do 55 kg, ktorý absolvoval tak isto šesť zápasov. V prvom zápase si poradil s českým reprezentantom, ktorého hádzal na wazari a vzápätí vyhral po desiatich sekundách boja na zemi. V druhom a treťom dueli si počínal rovnako, keď ukázal opäť svoje kvality v ne-waza a súperom nedal najmenšiu šancu zvíťaziť. Zlom nastal až v piatom zápase, kde Antal ťahal za kratší koniec. Súper ho predbiehal v technikách a bol aktívnejší, za čo Antalovi rozhodcovia prisúdili pasívny bod a súper si náskok udržal do konca zápasu. V boji o medailu si nedal pozor na nízku soeinagu a následne prehral v boji na zemi. Antal si tak napokon odnášal bodovacie piate miesto zo 46 pretekárov vo tejto kategórií.

Dorastenka Vanessa Matláková skončila po štyroch zápasoch vo váhovej kategórií do 70 kg na piatom mieste. V prvom kole zaváhala nad českou pretekárkou na ippon. V druhom zápase zabojovala a zvíťazila na svoju aktivitu. V treťom zápase síce prehrávala na bodové hodnotenie wazari, no vzápätí hádzala súperku na techniku osotogari, ktoré pokračovalo až do držania a postupovala do boja o bronz. Posledný duel boja o medailu zvládla lepšie súperka. Najskôr prekvapila našu pretekárku na hodenú techniku a neskôr ukončila zápas v boji na zemi.