MT Brno mizuno cup/CZE 2023

MT Brno mizuno cup/CZE 2023

Džudista Chrvala zahájil sezónu s bronzom, Dekan s piatym miestom

Víkendový Medzinárodný turnaj džuda v Brne hostil 1559 pretekárov zo 182 klubov a pricestovalo až 12 krajín. Súťaž si nenechali ujsť džudisti z Rakúska, Poľska, Ukrajiny, Chorvátska, Litvy, Slovinska, Nórska a Maďarska. V silnej konkurencii si zmerali sily aj džudisti z Judo Clubu AŠK Slávia Trnava. Úspešný štart v novej sezóne pod vedením Ivany Komlóšiovej a Ivana Hrnčiara zahájil cenným kovom v kategórii mladších žiakov do 42 kg Matúš Chrvala. Zaznelo aj jedno piate miesto v podaní staršieho žiaka  Andreja Dekana do 46 kg.  

Cesta za bronzovou medailou

Matúš Chrvala štartoval vo váhe, kde bojovalo celkovo 39 pretekárov a absolvoval až šesť ťažkých duelov. Úspešne zdolal v prvom, druhom aj treťom zápase českých pretekárov. O víťaza skupiny vyhral nad Musievom Rizvanom, ktorý štartoval za Judo Club SK Yawara Bohemia. Chrvala ho svojou aktivitou donútil spraviť tri malé chyby, ktoré boli rozhodcom ohodnotené šidom a tým Trnavčan postupoval do bojov o medaile. ,,V semifinálovom boji nám ušiel postup tesným výsledkom úplne na záver zápasu, kedy Matúšov súper využil nepozornosť tri sekundy pred koncom a dostal nášho pretekára do držania, z ktorého sa mu už nepodarilo utiecť. V boji o bronz sme na začiatku ťahali za kratší koniec, kde bol súper aktívnejší, ale v nadstavenom čase Matúš zabojoval a ukončil svoje výkony krásnou osobnou technikou na ippon-seoinage na ippon.“ Trénerka Komlóšiová zhodnotila výkony svojho pretekára pozitívne: ,,Matúš vkročil do novej sezóny veľmi dobre. Bronzová medaila z takéhoto prestížneho a veľkého turnaja je pozitívny výsledok. A čo ma ešte viac teší, že dokázal poraziť aj starších a skúsenejších džudistov, keďže je len prvým rokom mladší žiak, čo je veľký prísľub do budúcna“.

Zabojoval aj ďalší pretekár z Judo Clubu AŠK Slávia Trnava

Tréneri vyslovili pochvalu nad výkonom Andreja Dekana, ktorý mal k medailovým pozíciám veľmi blízko. V jeho váhovej kategórii štartovalo 30 pretekárov a Dekan absolvoval 5 ťažkých súbojov. V prvom zápase síce zaváhal nad pretekárom Cavalji Sergheiom na páku, ale v opravných bojoch si to vynahradil. Porazil pretekára Jandika zo Zlína, Kurbanova z Judo Styria a Melouna z Ostravy. ,,V boji o bronz síce vyhrával na wazari, ale v posledných sekundách zápasu inkasoval tretie šido a z turnaja sa rozlúčil s piatym miestom. Pevne verím, že sa Andrej z chýb poučí a na budúce mu medaila už neunikne“ ukončila Komlóšiová.

Pretekári z Judo Clubu AŠK Slávia Trnava zostali aj na dvojdňovom sústredení v Brne, kde si mohli na začiatku sezóny porovnať sily s druhými zahraničnými pretekármi a tým pokračovali v príprave na ďalšiu sezónu.  

Fotogaléria