MT Budapešť HUN/2018

MT Budapešť HUN/2018

Odkladal ,,zahviezdil“ na prestížnom turnaji v Budapešti

Cez víkend sa v Budapešti konal medzinárodný turnaj v džude, ktorého sa zúčastnilo 1512 pretekárov. Počas dvoch dní si zmerali sily džudisti z 206 klubov a 23 štátov. Tento turnaj si nenechali utiecť ani pretekári z Austrálie a Južnej Afriky. Účastníci mali možnosť sa konfrontovať aj so štátmi ako: Azerbajdžan, Bulharsko, Kanada, Gruzínsko, Moldavsko, Holandsko, Rusko, Švédsko a Ukrajina. Pretekári AŠK Slávia Trnava štartovali pod vedením trénerov Ivany Komlóšiovej a Ivana Hrnčiara. Celkovo sme získali jeden bronz, dvakrát siedme a dvakrát bodovacie deviate miesto. Komlóšiová sa hneď v úvode vyjadrila: ,,získať medailu na takom prestížnom a veľmi obsadenom turnaji je pre náš klub skutočne pozitívny výsledok. Každým vyhratým zápasom naši mladí pretekári potešili. Zápasiť so svetovou špičkou a konfrontovať sa s takými pretekármi môžeme len raz za čas a som rada, že sme sa presadili.“

Juraj Odkladal štartoval v kategórií mladších žiakov do 41 kg, kde bolo 44 pretekárov a absolvoval až sedem duelov. V prvom kole porazil českého reprezentanta na techniku harai-goši. V druhom a treťom kole si poradil s protivníkmi z Moldavska a Ukrajiny. Vo štvrtom zápase s ďalším ukrajinským pretekárom zaváhal, čo ho posunulo do opráv, kde mohol pomýšľať už len na bronz. ,,Juraj ukázal veľkú bojovnosť a odhodlanie vo všetkých zápasoch. V opravných bojoch si nepripustil žiadnu prehru a úspešne ukončil svoje zápasy víťazstvom. Najkritickejší boj nastal až v predposlednom kole, kde už Juraj bojoval v neskorých hodinách aj s únavou po celom dni. Postup o bronz trval až do konca uplynutia času a náš pretekár sa snažil udržať vedenie na wazari, čo sa mu aj podarilo.  V zápase o tretiu priečku ukázal svoj kontra- chvat nad Rumunom, kde hádzal kouči-gari na ippon a mohol tak seba a klub AŠK Slávia Trnava potešiť bronzovou medailou“ ukončila jeho pôsobenie na tatami Komlóšiová.   

Martina Drdáková, štartovala v kategórií mladšie žiačky do 45 kg, ktorá bola obsadená počtom 22 pretekárok. V prvom kole si poradila nad Patkovou z Českej republiky, kde hádzala svoju techniku goši-waza a v zapätí ju udržala na držanie na zemi. ,,Druhé kolo Martine neprialo šťastie. Počas boja s domácou pretekárkou prehrala v držaní na zemi, čo Drdákovú posunulo do bojov v opravách. Tretie kolo bolo pre samotnú Martinu a náš klub veľmi významné, keďže sa stretla so svojou rivalkou Zeleňákovou z STU Bratislava. Po skóre dva ku dvom po predchádzajúcich turnajoch si naša reprezentantka zlepšila skóre po hodení ipponu dňa na osoto-gari už v prvých sekundách zápasu.  Štvrté kolo čakala Martinu poľská reprezentantka Glubiaková, kde jej mohla oplatiť prehru z Ostravy. No cez zápas sa Martina dostala do držania, z ktorého sa jej už nepodarilo utiecť a znamenalo to konečné siedme miesto“ spresnila výkon Drdákovej trénerka Komlóšiová.

 Na tatami zabojovali aj Samuel Miklovič, Erik Kašťák, Saumel Rumanovič a Jozef Rafaj. ,,Miklovičovi sa podarilo 7. miesto v kategórií mladší žiaci do 49 kg. V prvom kole porazil domáceho pretekára, v druhom kole mu prekrížil cestu poľský reprezentant a v boji o postup o bronz prehral s džudistom z Azerbajdžanu, kde sa náš pretekár príliš uponáhľal a po kontra-technike prišiel ippon. Jeho súper celkovo skončil na treťom mieste.“ Samuel Rumanovič štartoval vo váhovej kategórií do 60 kg v starších žiakoch, kde zápasilo o cenné kovy až 48 pretekárov. Po dvoch vyhratých zápasoch a jednej prehre Rumanovič vypadol z bojov o medaile. Erik Kašťák absolvoval štyri zápasy v kategórií starší žiaci do 66 kg. Vo váhe mal 32 pretekárov. V prvom kole si poradil s maďarským pretekárom na bodovaciu techniku po kontra chvate na Ippon. Druhý zápas nastúpil proti gruzínskemu pretekárovi, kde náš reprezentant prehral už v prvých sekundách zápasu. V opravách hádzal českého pretekára na uranage. V boji o lepšie umiestnenie už nestačil s Nehrasom z Ukrajiny.

Ako jediný bodoval v dorasteneckej kategórii Jozef Rafaj a to 9. miestom vo váhovej kategórií do 60 kg, kde bojom o medaile čelilo 34 pretekárov. Prvé tri kolá si Rafaj viedol hladko. Ukázal svoje techniky s plynulým prechodom do boja na zemi, kde predviedol svoje kvality a skúsenosti. Štvrtý boj ho stál veľa síl, keďže po vyrovnanom duely s maďarským reprezentantom išli až do nadstaveného času. Po siedmych minútach Rafaj prehral na bodovaciu techniku wazari. V opravách ho čakal Ukrajinec, nad ktorým tak isto prehral po dvoch bodovaných technikách na wazari a obsadil tak konečné deviate miesto.

Fotogaléria