MT Grand prix Ostrava/CZE 2020

MT Grand prix Ostrava/CZE 2020

Džudisti z AŠK Slávia Trnava bodovali aj na medzinárodnom turnaji v Ostrave

Víkendové podujatie, ktoré organizoval domáci 1. Judo club Baník Ostrava, z.s. vo Vítkovice aréne uvítalo rekordný počet 1645 džudistov. Boje o medaile prebiehali na ôsmych tatami a sily si prišli zmerať aj pretekári z Francúzska, Gruzínska a Ruska, kde je džudo na popredných miestach v športe. Judo Club AŠK Slávia Trnava pod vedením trénerov Ivany Komlóšiovej a Ivana Hrnčiara zaznamenal v ťažkej konkurencii štyri cenné kovy a to jedenkrát zlato, trikrát bronz a jedno bodovacie piate miesto. V súťaži družstiev skončil klub na celkovom 27. mieste a v kategórii starších žiakov im patrilo 4. miesto z pomedzi 216 štartujúcich klubov z 11 krajín.

Zlatú medailu pre Judo Club AŠK Slávia Trnava vybojoval Roman Dekan vo váhovej kategórií do 42 kg v starších žiakoch. O medaile bojovalo celkovo 42 súťažiacich a Trnavčan absolvoval päť ťažkých bojov. Dekan mal pred sebou ťažkú úlohu s cieľom minimálne obhájiť bronzovú priečku z minulého roka. V prvom zápase nastúpil proti pretekárovi z Poľska, kde hádzal svoju osobnú techniku už v úvode zápasu a odchádzal víťazne. V druhom kole si poradil podobným spôsobom s českým reprezentantom. V osemfinálovom duely nastúpil proti Gruzíncovi, kde náš reprezentant ukázal silu v boji na zemi a ukončil zápas ipponom. Postup do finále zvládol na aktivitu so Zachom z Česka. Trénerka Komlóšiová dodala: ,,Ťažké finále, ktoré bolo spustené ako posledný zápas dňa v neskorých večerných hodinách, zvládol lepšie Dekan. Ukrajinca stále predbiehal v nástupoch a neustále tvoril aj v boji na zemi. Po uplynutí nadstaveného času zápasu, ktorý celkovo trval šesť minút  sa rozhodcovia priklonili pomocným bodom pre Dekana a právom si odniesol zlatú medailu“.

Ako druhý bodoval Juraj Odkladal, ktorý  štartoval v kategórii do 50 kg v starších žiakoch a absolvoval celkovo sedem vyčerpávajúcich zápasov. Boje o medaile prebehli medzi 67 pretekármi. Odkladal nezačal turnaj dobre, keď v prvom kole zaváhal s českým reprezentantom, neskorším víťazom váhovej kategórie. V opravných bojoch už išiel bez chýb a porazil pretekárov z Česka, Poľska a Ukrajiny. V boji o bronz síce prehrával na jeden pasívny bod, ale v závere zapracoval a hodil domáceho pretekára na wazari v poslednej sekunde zápasu. Odkladal po svojom úsilí vystúpil na bronzovú priečku.  

Tretiu medailu pre Judo Club AŠK Slávia Trnava pridal Matej Rajnic vo váhovej kategórií do 30 kg v mladších žiakoch. O medaile bojovalo celkovo 32 súťažiacich a Rajnic absolvoval päť bojov. Prvé kolo ukončil už po piatich sekundách na kontra techniku. V druhom zápase chcel zopakovať scenár, ale príliš sa uponáhľal a súper ho prekvapil a hodil na ippon. Pre Rajnica to znamenalo, že môže zabojovať už len o bronzovú medailu. V opravných bojoch ukázal veľkú bojovnosť, ukončoval zápasy s hodmi a plynulými prechodmi do boja na zemi. Komlóšiová sa vyjadrila: ,,Posledný zápas o bronz s Poliakom bol veľmi náročný a vyrovnaný. Obaja pretekári bodovali v riadnom čase zápasu. Náš pretekár hádzal osobnú techniku, no neskôr sa dostal do nebezpečného držania, z ktorého našťastie ušiel v poslednej chvíli. V predĺžení išlo viac o aktivitu, kde viac situácii vypracoval Rajnic a rozhodcovia sa priklonili na našu stranu.“ Rajnic tak vystúpil na bronzovú pozíciu a odniesol si prvý cenný kov zo zahraničia.  

Vivien Vadovičová sa predstavila vo váhovej kategórii do 33 kg v mladších žiačkach a absolvovala šesť bojov. O medaile bojovalo celkovo 21 pretekárok. Vo svojich zápasoch ukázala kombinácie techník, kde hádzala súperky na lopatky a dokončovala zápasy v boji na zemi. Porazila pretekárky z Českej republiky a Poľska a odniesla si tak bronzovú medailu. Je to pre Vadovičovú zatiaľ najlepší výsledok zo zahraničia a okrem cenného bronzového kovu si odniesla z turnaja aj cenné skúsenosti do budúcna.

Komlóšiová sa vyjadrila aj k celkovým výkonom pretekárov klubu AŠK Slávia Trnava: ,,Tešia ma pódiové umiestnenia našich džudistov a o to viac, keď je to na tak konkurenčne ťažkom turnaji. Judo Grand prix Ostrava sa vo všeobecnosti pýši veľmi kvalitným obsadením a množstvom zahraničných pretekárov, čo zvyšuje konkurenciu v každej váhovej aj vekovej kategórii. Tento úspech nám trénerom jasne signalizuje, že práca nás trénerov a pretekárov na tréningových jednotkách smeruje správnym smerom, k cieľom, ktoré sú naozaj ambiciózne. Najbližšie sa budeme pripravovať na prestížny turnaj v Pezinku a mladšie kategórie sa zúčastnia turnaja v Galante.“

 

 

Fotogaléria