MT Ostrava judo open/CZE 2023

MT Ostrava judo open/CZE 2023

Džudisti z AŠK Slávia Trnava bodovali aj na medzinárodnom turnaji v Ostrave

Víkendové podujatie, ktoré organizoval domáci 1. Judo club Baník Ostrava, z.s. vo Vítkovice aréne uvítalo rekordný počet 1492 džudistov. Boje o medaile prebiehali na ôsmych tatami a sily si prišli zmerať  pretekári z 12 štátov a 194 prihlásených klubov. Judo Club AŠK Slávia Trnava pod vedením trénerov Ivany Komlóšiovej a Ivana Hrnčiara zaznamenal v ťažkej konkurencii dva cenné kovy a to jedenkrát striebro, jedenkrát bronz, jedno bodované piate miesto a trikrát deviate miesto.

Striebornú medailu pre Judo Club AŠK Slávia Trnava vybojoval Matej Rajnic vo váhovej kategórií do 42 kg v mladších dorastencoch. O medaile bojovalo celkovo 26 súťažiacich a Trnavčan absolvoval štyri ťažké boje. Rajnic mal pred sebou ťažkú úlohu s cieľom minimálne obhájiť bronzovú priečku z predminulého roka. V prvom zápase nastúpil proti pretekárovi z Česka, kde hádzal svoju osobnú techniku až v nadstavenom čase zápasu a odchádzal víťazne. V druhom kole si poradil podobným spôsobom so slovenským reprezentantom z Košíc. V semifinálovom duely nastúpil proti pražskému džudistovi, kde náš pretekár ukázal silu v osobnej technike a ukončil zápas ipponom. Vo finálovom zápase zaváhal s pretekárom z Olomouca a z turnaja si odnášal strieborný kov, čo znamenalo zlepšenie jeho doterajšieho maxima na tomto turnaji o jednu priečku.

Ako druhý bodoval Roman Dekan, ktorý  štartoval v kategórii do 60 kg v dorastencoch a absolvoval celkovo šesť vyčerpávajúcich zápasov. Boje o medaile prebehli medzi 39 pretekármi. V prvom kole porazil českého reprezentanta už v úvode zápasu. Tým istým scenárom prebiehalo aj druhé kolo, kde porazil pretekára z Poľska. V treťom  zápase s českým pretekárom Tomšom, hádzal dvakrát wazari a štvrtom kole vybojoval víťazstvo s Poliakom. Osudným sa mu stal až semifinálový boj s ďalším poľským reprezentantom, kde Dekan zaváhal po 18 a pol minútovom zápase. Trénerka Komlóšiová dodala: ,,ďalší ťažký zápas o bronz, ktorý bol spustený medzi poslednými zápasmi dňa vo večerných hodinách, zvládol lepšie Dekan. Rozhodlo sa opäť až v nadstavenom  čase, kde si Roman počkal na chybu súpera v boji na zemi a upáčil svojho súpera“. Dekan si tak ukoristil cennú bronzovú medailu.

Tretiu medailu pre Judo Club AŠK Slávia Trnava chcela pridať Vivien Vadovičová, ktorá sa predstavila vo váhovej kategórii do 48 kg v mladších dorastenkách a absolvovala päť bojov. O medaile bojovalo celkovo 20 pretekárok. Vo svojich zápasoch ukázala kombinácie techník, kde hádzala súperky na lopatky a dokončovala zápasy v boji na zemi. Porazila pretekárky z Českej republiky a Poľska.  V boji o bronz s maďarskou džudistkou ťahala za kratší koniec a obsadila bodovanú piatu pozíciu. Je to pre Vadovičovú  cenná skúsenosť do budúcna.

Tri deviate miesta si ukoristili: dorastenci Samuel Brisuda do 60 kg a Denys Pushkarov do 81 kg, a tiež Teresa Matejková v mladších dorastenkách vo váhovej kategórii do 44 kg.

Komlóšiová sa vyjadrila aj k celkovým výkonom pretekárov Judo Clubu AŠK Slávia Trnava: ,,Tešia ma pódiové umiestnenia našich džudistov a o to viac, keď je to na tak konkurenčne ťažkom turnaji. Judo Grand prix Ostrava sa vo všeobecnosti pýši veľmi kvalitným obsadením a množstvom zahraničných pretekárov, čo zvyšuje konkurenciu v každej váhovej aj vekovej kategórii. Tento úspech nám trénerom jasne signalizuje, že práca nás trénerov a pretekárov na tréningových jednotkách smeruje správnym smerom, k cieľom, ktoré sú naozaj ambiciózne. Najbližšie sa budeme pripravovať na prestížny turnaj v Pezinku.“

Fotogaléria